Posted By Jan Bekkema Posted On

In 3 stappen energie besparen met uw bedrijfspand

Energie besparen moet een topprioriteit voor ieder bedrijfspand worden. Voor een beter milieu, voor uw bedrijfsresultaten en natuurlijk omdat het wettelijk verplicht is. Maar hoe gaat u in uw gebouwbeheer met zakelijk energie besparen aan de slag? En wanneer voldoet u aan de verplichtingen?

Drie keer winst door energiebesparing in uw gebouw
De kosten voor energie wordt steeds hoger. Dat komt door de stijgende energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE), en de kosten voor het aansluiten van wind- en zonneparken op het elektriciteitsnet. Energie besparen is daarom een groeiende prioriteit voor ieder bedrijf. Of het nu gaat om besparen in woningen, in een kantoor of in verschillende winkelpanden.

Met energiebesparing slaat u drie vliegen in één klap:

U voldoet aan de wettelijke verplichtingen
U boekt winst door de stijgende energiekosten zelf te verlagen
U verlaagt uw CO2-uitstoot
Hoe pakt u dit aan in uw eigen bedrijfspand(en)? Ons advies: stap voor stap. U begint met inzicht krijgen in het energieverbruik van uw gebouw. Stap 2 is daadwerkelijk energie (en daarmee kosten) besparen, en stap 3 is zelf energie opwekken en opslaan.

Stap 1: inzicht in uw zakelijke energiekosten
Om te kunnen besparen moet u eerst weten hoeveel energie u in totaal verbruikt in het beheer van uw gebouw(en) en welke factoren hierin het grootst zijn. Heeft u dit in kaart, dan kunt u gaan uitzoeken waar u kunt besparen, en welke maatregelen u daarvoor moet nemen.

Daarnaast moet u dit inzicht hebben om te voldoen aan de wettelijke informatieplicht. Dit houdt in dat u aan de overheid moet laten weten hoeveel energie u verbruikt, welke energiebesparende maatregelen u kunt nemen en welke maatregelen u daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Die informatieplicht bestaat in 3 varianten:

De Energiescan is verplicht voor de kleinere bedrijven, met een verbruik vanaf 50.000 kWh stroom of 25.000 m3
De EED-audit (European Energy Directive) is verplicht voor grotere bedrijven met meer dan 250 FTE, of een omzet van 50 miljoen euro én een balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro.
Alle bedrijven zijn verplicht een energielabel te voeren. Per 2023 wordt het voor kantoorpanden groter dan 100 m2 verplicht om minimaal energielabel C te voeren. Per 2030 wordt dit zelfs energielabel A.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *