Posted By Jan Bekkema Posted On

Dit moet u weten voordat u zonnepanelen aanschaft

Wist u dat we meer zonne-energie opwekken dan ooit tevoren? In 2020 werd de grens van 10 gigawatt doorbroken, zoveel energie wordt in Nederland door de zon opgewekt. Vorig jaar werd er voor 3 gigawatt aan zonnepanelen geplaatst.

Voor ondernemers is het interessant om zelf energie op te wekken en te besparen op de energierekening. Overweegt u zelf zonnepanelen aan te schaffen? Lees dan eerst deze 7 weetjes over zonne-energie.

1. Niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen
Een dak moet eerst door een dakinspecteur worden beoordeeld om vast te stellen waar de dakopbouw uit bestaat. Ook de draagkracht van het dak wordt berekend. En hoe het staat met de wind en of het veilig is om bij uw pand op hoogte te werken. Als de verwachte levensduur van het dak korter is dan die van de zonnepanelen, kan een negatief advies volgen en is uw huidige dak niet geschikt. De duurzaamste supermarkt in Nederland creëerde zelfs multifunctionele extra dakruimte voor hun zonnepanelen.

2. Warmer is niet altijd beter
Meer zonneschijn betekent meer energie-opwek. Of toch niet? Bij hogere temperaturen kunnen zonnepanelen oververhit raken en gaan ze juist minder stroom leveren. Daarom zijn er ‘zwetende zonnepanelen’ in ontwikkeling: door middel van vloeistof worden de panelen afgekoeld wanneer ze te warm worden. Een soort gel wordt achterop de platen gesmeerd die kou kan vasthouden en verspreiden over de panelen als het nodig is. De ideale temperatuur voor zonne-opwek is 25 graden. Maar op een warme zomerdag kan de temperatuur van een zonnepaneel wel oplopen tot 65 graden.

3. Hoe hoger de WP, hoe hoger de opwek
Het vermogen van wat een zonnepaneel mogelijk gaat opleveren wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen worden steeds verbeterd en de maximale Wp gaat regelmatig omhoog dankzij nieuwe technieken. Met het Wp kunnen we berekenen hoeveel kWh elektriciteit jaarlijks kan worden opgewekt in de ideale zonnige situatie. De berekening is: 0,85 x aantal Wp.

Hoe hoger de Wattpiek, hoe minder zonnepanelen u nodig heeft. Dit kan van pas komen als er beperkt ruimte is op het dak of uw dak minder geschikt is. Gaat u voor maximaal rendement? Een hoger Wp zorgt voor een hogere opbrengst, maar zijn ook duurder. De zonnepanelen van Sunpower hebben momenteel het hoogste rendement, zo blijkt uit de eerder genoemde test van zonnepanelen.net.

Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *